Weer en beste reistijd voor de Amalfikust

De Amalfikust heeft net als het overgrote deel van Italië een mediterraan klimaat. Het klimaat van de Amalfikust wordt onder andere bepaald door zijn ligging aan de Baai van Salerno en het heuvelachtige gebied Riserva Statale Valle delle Ferriere dat het achterland vormt. Het mediterrane klimaat van de Amalfikust onderscheidt zich van andere klimaatsoorten doordat de droogste maand in de zomerperiode minder neerslag kent dan dertig millimeter. Normaal gesproken zijn dit de maanden juni en juli, maar tijdens de drogere jaren kunnen er ook andere maanden zijn die binnen deze norm vallen. Daarnaast moet de maand met de meeste neerslag heeft minimaal driemaal zoveel neerslag als de droogste maand. Door de Invloed van de Baai van Salerno en de Tyrreense Zee, komen er aan de Amalfikust minder snel weersextremen voor dan in andere, meer noordelijk gelegen delen van Italië. Natuurlijk bestaan er uitzonderingen op de regel, maar over het algemeen valt het klimaat van de Amalfikust goed te voorspellen.

Het klimaat van de Amalfikust kan het gehele jaar als aangenaam gezien worden. De zomermaanden kunnen wat warm en soms zelfs heet zijn, maar in de avond en nacht koelt het in de meeste gevallen genoeg af om aangenaam te zijn. De wintermaanden kunnen er koud zijn, maar langdurige vorstperiodes komen er zelden tot nooit voor. Als je iets verder landinwaarts trekt en richting de Riserva Statale Valle delle Ferriere gaat heb je kans dat je een iets afwijkend weerbeeld tegenkomt, maar hiervoor zijn de pieken van dit gebergte eigenlijk net iets te laag.

Zonnige zomerperiode

De warmste maanden van het jaar zijn normaal gesproken juli en augustus. In deze maanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur net iets onder de dertig graden Celsius. De zon schijnt in deze periode negen tot tien uur per dag. Op de warmste dagen van het jaar zal het kwik ver boven de dertig graden Celsius uitkomen, op windstille dagen zonder een wolkje aan de hemel kan het kwik er zelfs oplopen tot een graadje of veertig in uitzonderlijke gevallen. Gelukkig zorgt op deze dagen de altijd aanwezige zeewind voor de nodige verkoeling. Is dit niet genoeg, dan kun je altijd nog een duik in het zwembad of de Tyrreense Zee nemen. De zomermaanden zijn over het algemeen de drukstbezochte periode. Het grote voordeel is namelijk dat dit de droogste maanden van het jaar zijn. Er komen wel dagen met neerslag voor, maar de totale neerslag die in deze periode valt is te verwaarlozen. Nadelig kunnen de hogere temperaturen wel zijn, want wie wil nu in een dorpje rondlopen als de mussen van het dak vallen. Wil je tijdens deze dagen toch een bezienswaardigheid bezoeken, neem dan een kijkje in de Emerald Grotto, in deze grot ligt de temperatuur het gele jaar min of meer gelijk. De zomermaanden lenen zich perfect voor een zon, zee en strandvakantie aan de Amalfikust. Heerlijk van de zon genieten op een van de stranden bij een dorpje of een verlaten baai opzoeken.

Winterweer

De wintermaanden aan de Amalfikust en koel en soms zelfs koud te noemen. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er de gehele periode net boven de tien graden Celsius, terwijl het in de avond en nacht zal afkoelen tot een graad of 4 á 5. Dit is voor de meeste toeristen te koel om een aangename vakantie te vieren aan de Amalfikust, vandaar dat de regio in deze periode bijna niet door toeristen wordt bezocht. In de wintermaanden heb je de grootste kans op langdurige neerslag, met een piek in de maanden december en november. De zeetemperatuur zakt er tot een graad of vijftien, wat te koel is om aangenaam in te kunnen zwemmen. Sneeuw, vorst en ijzel komen zelden tot nooit voor langs de Amalfikust, die invloed van de Tyrreense zee te veel aanwezig om deze winterse taferelen kans te geven. Op de zeldzame dagen dat dit wel gebeurt zal het nooit voor lange duur zijn.

Neerslag

De grootste kans op langdurige neerslag aan de Amalfikust heb je in de maanden november en december, maar ook in de andere herfst- en wintermaanden heb je een vergrote kans op langdurige neerslag. De gemiddelde jaarlijkse neerslag aan de Amalfikust verschilt niet veel met die van Nederland, alleen verschilt de verdeling over het jaar behoorlijk met wat we gewend zijn. De zomermaanden zijn normaal gesproken de droogste maanden van het jaar. De gemiddelde maandelijkse neerslag in juni en juli is minder dan 30 millimeter. In de winterperiode tijdens de koudste dagen van het jaar kan de neerslag in zeldzame gevallen als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen. Deze kans is echter nihil, omdat het zelden tot nooit vriest aan de Amalfikust.

Weersextremen

Door de invloed van de Baai van Salerno en de Tyrreense Zee komen er aan de Amalfikust, maar zelden echte weersextremen voor. Ondanks deze invloed is de kans natuurlijk wel aanwezig. Zo kunnen er stevige onweersbuien langs de Amalfikust trekken. Hierop zijn, in de meeste gevallen, de riolen en afvoerputjes niet berekend; met alle gevolgen van dien. Deze onweersbuien gaan vaak gepaard met harde windstoten en rukwinden.

In de zomermaanden kunnen in tijden van aanhoudende droogte er temperaturen voorkomen die richting de veertig graden Celsius gaan. Dit is onaangenaam. Als je de Amalfikust bezoekt tijdens een dergelijk hittegolf, zorg er dan voor dat je voldoende drinkt en dat je op het heetst van de dag de schaduw of nog beter de zee of het zwembad opzoekt.

Klimaatstatistieken van de Amalfikust

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Amalfikust zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over de Amalfikust. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van de Amalfikust