Vervoer in en naar de Amalfikust

Het merendeel van de toeristen die naar de Amalfikust op vakantie gaat komt met het vliegtuig. Het vliegveld van Napels is hiervoor het meest gebruikte vliegveld. Vanaf dit vliegveld kun je op verschillende manieren je reis naar de Amalfikust vervolgen. Een huurauto is voor de meeste toeristen het beste alternatief. Met een huurauto ben je vrij om te gaan en staan waar je wil, zeker als je van plan bent om enkele bezienswaardigheden in de omgeving te gaan bekijken.
Heb je geen zin om auto te rijden tijdens je vakantie dan kun je gebruik maken van het goede openbaarvervoersstelsel langs de Amalfikust. Alle dorpen, plaatsen en bezienswaardigheden in en rondom de Amalfikust zijn bereikbaar met het openbaar vervoer.

Vliegen naar de Amalfikust

Vanuit Nederland en België vertrekken er dagelijks verschillende vluchten naar Napels. In de zomermaanden zijn er meer vluchten naar Napels beschikbaar dan in de andere delen van het jaar, maar het is het hele jaar mogelijk om richting Napels en de Amalfikust te vliegen. Deze vliegreis zal afhankelijk van je vertrekplaats en de wind ergens tussen de 2:15 en 2:25 duren. Naast de vliegtijd moet je er in totaal nog ongeveer dertig minuten bij optellen voor het stijgen, landen en taxiën. Als je op Schiphol op de polderbaan zal landen mag je er nog eens vijftien minuten bij optellen.

Aeroporto di Napoli

Het vliegveld van Napels is het meest gebruikte vliegveld voor toeristen die op vakantie gaan naar de Amalfikust. Het is een groot vliegveld met een start- en landingsbaan op ongeveer zes kilometer van de stad Napels. Op het vliegveld van Napels zijn verschillende winkels, restaurants en een bar te vinden. Er zijn op het vliegveld enkele balies te vinden voor huurauto’s de meeste liggen iets verder weg. Tussen deze plek en het vliegveld rijden er continue shuttlebussen.

Transfers

Vanaf het vliegveld kun je met het openbaar vervoer naar Napels om vervolgens vanuit deze stad verder te reizen richting de Amalfikust. Dit zal alles bij elkaar behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Wil je makkelijk en snel op je plaats van bestemming zijn dan kun je beter een taxi nemen of een auto huren. Nadeel van een auto huren is dat je moet rekenen op hoge parkeerkosten en dat de weg over de bergen richting Amalfi redelijk druk is.

Wie snel en gemakkelijk vanaf de luchthaven van Napels naar de Amalfikust wil af reizen kan dit doen met een taxi. Boek je deze taxi vooraf dan kun je vooraf perfect zien wat deze rit je zal kosten en wat de verwachte duur is. Op deze manier kom je niet voor onverwachte verrassingen staan, dit scheelt een hoop met onzekerheid. Als vooraf je de taxi vooraf boekt zal deze op het vliegveld van Napels op je staan te wachten. Vaak is het mogelijk om de rit kosteloos te annuleren mocht de reis toch niet doorgaan.

Met de trein naar Napels en Amalfi

Steeds meer mensen willen milieubewust reizen. De trein is de meest klimaatneutrale manier van reizen, als je wandelen of fietsen niet meerekent. Langs de Amalfikust rijden geen treinen, maar vanuit Nederland kun je wel met het internationale treinnetwerk in Napels terecht komen. Eenmaal in Napels kun je met de bus verder reizen naar Amalfi.

Meer ontdekken over een treinreis naar de Amalfikust neem dan een kijkje op NS-internationaal

Huurauto

Wil je tijdens je vakantie aan de Amalfikust de omgeving van Amalfi verkennen dan kun je eigenlijk niet zonder een huurauto. Langs de Amalfikust heb je eigenlijk niet nodig, het openbaar vervoer over de weg en het water is er goed geregeld, maar wil je meer zien dan kom je er niet aan onderuit om een auto te huren. Je kunt ervoor kiezen om gelijk op het vliegtuig een auto te huren, of alleen een auto te huren voor de dagen dat je deze nodig hebt. Normaal gesproeken is het goedkoper om voor een langere periode een auto te huren, maar het is zonde als je een huurauto dagenlang in een dure parkeergarage hebt staan. In dat geval is het goedkoper om een auto te huren voor een of twee dagen.
Vergeet niet goed te kijken naar de aanvullende verhuurvoorwaarden van een lokale verhuurder. Wat is het beleid qua brandstof en zijn de wielen en ruiten wel meeverzekerd. Je kunt beter tijdens het huren wat extra vragen stellen en een aanvullende verzekering afsluiten dan achteraf voor verrassingen komen te staan.

Autorijden

Autorijden langs de Amalfikust is meestal een drama. Langefiles, weinig tot geen parkeerplaatsen en overvolle wegen. De hoofdweg die langs de kust loopt is smal en naast alle huurauto’s moeten er ook bussen, vrachtwagens en alle andere soorten gemotoriseerd verkeer overheen. Dit zorgt ervoor dat er grote opstoppingen plaatsvinden bij bochten, wegversmallingen en afritten. Zelf hebben we het meegemaakt dat tientallen auto’s achteruit terug de berg op moesten zodat een bus kon passeren. Dit duurde alles bij elkaar zeker een half uur voordat we weer onderweg waren. Gelukkig is het niet overal zo druk, maar moet je er wel rekening mee houden dat een ritje ven enkele kilometer wat langer zal duren dan dat je gewend bent.
Mocht je met de auto richting Napels of de Vesuvius gaan houdt er dan rekening mee dat de snelweg naar deze plaatsen een tolweg is. Je kunt er contant betalen of met een creditcard.

Parkeren

Misschien wel het lastigste van autorijden langs de Amalfikust is het vinden van een geschikte parkeerplaats. Rondom de verschillende dorpen aan de Amalfikust zijn er weinig gratis parkeerplekken te vinden en de parkeergarages zijn er duur. Wij betaalden in Positano zeven euro per uur en de parkeergarage in Amalfi waar onze huurauto een week gestaan heeft rekende twintig euro per dag. In vergelijking met andere plaatsen in de omgeving is dit echt belachelijk duur. Zo betaalden we in een parkeergarage in Napels slechts één euro per uur. Bij de Vesuvius kun je gratis parkeren, maar moet je wel betalen voor de pendelbus.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer langs de Amalfikust is bijzonder goed geregeld en goedkoop. De hele Amalfikust en enkele omliggende plaatsen zijn uitstekend bereikbaar met de bus. Kaartjes voor deze bussen zijn verkrijgbaar bij de kiosk en verschillende winkels. Deze liggen meestal in de buurt van de bushaltes en zijn makkelijk te vinden. Voor een enkele reis ben je een paar euro kwijt en een dagkaart kost rond de zeven euro.
Het is een leuke en unieke ervaring om de Amalfikust per bus te verkennen.

Tip van ons

Neem vanuit Amalfi of Positano de bus naar Ravello en Scala en daal via honderden traptreden terug naar Amalfi. Onderweg kom je allerlei leuke bezienswaardigheden en dorpjes tegen terwijl je wordt getrakteerd op een geweldige uitzichten.

Varen

Vanuit bijna alle kustgelegen plaatsen langs de Amalfikust kun je gebruik maken van ferry’s. De hele dag varen verschillende veerdiensten af en aan. Het is de leukste manier om van dop naar dorp te reizen. Grote voordeel is dat je bij alle plaatsen die aangedaan worden gelijk midden in het centrum staat. Je moet niet eerst nog een heel stuk lopen vanaf het busstation of een parkeerplaats zoeken. De ferry’s langs de Amalfikust zijn niet de goedkoopste manier om de regio te verkennen. Voor een simpele overtocht ben je al snel 15 tot 20 euro kwijt. Logisch dat het busvervoer nog steeds de meest gebruikte vorm van openbaarvervoer is. De leukste boottocht die je kunt maken is vanuit Amalfi of Positano naar het eiland Capri. Tijdens deze overtocht kom je langs de eilanden waar Odysseus zijn sirenes tegenkwam.