Omgeving van de Amalfikust

Naast de kleine pittoreske dorpjes van de Amalfikust, de verborgen baaien en de zonovergoten stranden is er in de direct omgeving genoeg te ontdekken. Zelf zoveel dat je een extra vakantie zou moeten boeken om al deze highlights te bezoeken. Het merendeel van deze bezienswaardigheden vormen een leuke afwisseling tijdens je vakantie, terwijl andere echte must-see zijn. Zo zal de stad Napels, de Vesuvius en Pompeï bij veel toeristen hoog op het verlanglijstje staan. Vanaf de Amalfikust liggen al deze bezienswaardigheden binnen een uurtje rijden met de auto en zelfs met het openbaar vervoer is het goed te doen. Er rijden langs de Amalfikust geen treinen, maar bussen rijden er af en aan. Heb je geen zin om richting het metropool Napels te gaan, dan is Sorrento een leuk alternatief. Een relaxt dagje weg is de boottocht naar het eiland Capri, eerst met de veerboot langs de Amalfikust om vervolgens aan te komen op het mondaine Capri om daar te flaneren door de winkelstraten of genieten van de typische keuken van Capri op een terras.

Capri

Een bezoek aan het eiland Capri is een van de populairste dagexcursies van toeristen die verblijven aan de Almalfikust. Afhankelijk vanwaar je opstapt, vaar je in ongeveer een uur naar het eiland Capri, onderweg kom je langs prachtige uitzichten en dorpen om uiteindelijk aan te komen in de Marina Grande. Hier kun je gelijk overstappen om een boottocht die je meeneemt op een tocht rondom het eiland of naar de Grotta Azzurra. Deze Blauwe Grot is de bekendste bezienswaardigheid van het eiland en heeft veel overeenkomsten met de Emerald Grotto aan de Amalfikust. Het belangrijkste verschil is dat de Grotto Azzurra vanaf is te betreden is. Je moet dan wel overstappen op kleine roeibootje en onder begeleiding van een schipper. Eenmaal in de grot word je getrakteerd op een prachtig blauw licht spektakel. Vanaf de Marina Grande kun je ook met een kabelbaan naar Capri-stad waar de gezellige pleinen, winkelstraten en restaurants van het eiland te vinden zijn. De belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland Capri zijn de Via Krupp, Certosa di San Giacomo, Casa Rossa, Villa Malaparte in het dorpje Anacapri.

Capri in 24 foto’s

Pompeï

Pompeï is nu een kleine Italiaanse gemeente, maar was ooit een grote en belangrijke Romeinse stad aan de voet van de Vesuvius. In het jaar 79 na Christus werd de stad bedolven een metersdikke laag steen, as en rotsen, waardoor het nu een van de best geconserveerde Romeinse steden van Italië is. De herontdekking van de stad vond plaats aan het einde van de zestiende eeuw en sinds de achttiende eeuw wordt er archeologisch onderzoek gedaan. In de loop van de eeuwen is er al een groot deel van de stad blootgelegd, maar nog steeds worden er jaarlijks bijzondere ontdekkingen gedaan. Met meer dan twee miljoen bezoekers per jaar is Pompeï uitgegroeid tot een van de populairste en drukstbezochte bezienswaardigheden van het land. Pompeï is erg toeristisch, maar daar merk je tijdens je bezoek eigenlijk weinig van. Het opgravingsgebied is zo groot dat als je eenmaal binnen bent, geen grote groepen mensen meer tegen zal komen. Op enkele centrale plekken en bij de bekendste delen van Pompeï kan het wel iets drukker zijn. De grootste kans op lange rijen heb je bij de kassa, maar deze kun je omzeilen door vooraf online een kaartje te kopen. In Pompeï kun je met gemak een dag doorbrengen, maar dan worden de Romeinse huizen en straten wel wat eentonig, leuker is het om een het te combineren met een bezoek aan de Vesuvius.

Benieuwd naar onze ervaringen in Pompeï, op de Vesuvius en het Hercaluneum, lees dan onze op blog op in 12 uur.

Sorrento

Sorrento is een kleine stad die onderdeel uitmaakt van het metropool Napels. De stad ligt net buiten de Amalfikust aan de Baai van Napels. Hoewel de stad officieel geen onderdeel is van de Amalfikust, wordt dit door veel mensen wel zo gezien. Dit komt voornamelijk doordat Sorrento eenzelfde uitstraling heeft, ondanks dat het veel groter is, dan veel dorpen aan de Amalfikust. Het is een ideaal uitje als even van de Amalfikust weg wilt, maar geen zin hebt om heel ver te gaan rijden. Het kleine gezellige centrum van Sorrento is meestal goed gevuld met toeristen die proberen een plekje te bemachtigen op een van de terrassen of lopen te flaneren door de winkelstraten van Sorrento. Hoogtepunten van een bezoek aan de stad zijn de Kathedraal van Sorrento, het S. Franseco klooster, de historische scheepswerf (met een standbeeld van de uitvinder van het kompas), het Museum Correale en het Piazza Tasso.

Napels

Napels is de derde stad van Italië en de hoofdstad van de regio Campanië. Het is wat ruwere en minder gepolijste stad dan veel andere Italiaanse steden. Dit heeft alles te maken, met het maritieme verleden van de stad en het feit dat de maffia er een flinke vinger in de pap heeft. Hierdoor is het een stad waar je van houdt of gillend wegrent. Als het je lukt om door de rauwe randjes heen te kijken kun je de schoonheden van de stad zien. Lukt dat niet bezoek dan de highlights en zorg dat je zo snel mogelijk terug richting de Amalfikust gaat. Het hele historische centrum van Napels is terig te vinden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. In totaal staat bijna tien vierkante kilometer van Napels op de lijst. Hoogtepunten van een bezoek aan Napels zijn de Kathedraal van Napels, het Piazzo Reale, het Castello Nuovo, het Palazzo Venezia, het koninklijk paleis en de Koninklijke en pauselijke basiliek Franciscus van Paola. Eigenlijk te veel om op te noemen. Het merendeel van deze bezienswaardigheden kom je tegen tijdens een stadswandeling door Napels. Deze kun je vrij gemakkelijk zelf uitzetten, maar bij het toeristisch informatiepunt helpen ze je graag verder. Iets wat je tijdens deze wandeling zeker met eigen moet gaan bekijken is de wijk Spagnoli. Deze kleurrijke multiculturele wijk heeft lang een slechte reputatie gehad, maar nu is het een wijk om heerlijk te verdwalen. Als je een bezoek aan Napels zorgvuldig plant dan is het te doen een groot deel van de bezienswaardigheden inclusief het Museo Archeologico Nazionale di Napoli te bezoeken tijdens een dagtrip vanaf de Amalfikust. Wil je echt alles zien van Napels dan heb je meerdere dagen nodig.

Lees alles over Napels op de website Napels voor beginners

Herculaneum

Herculaneum, was net als Pompeï een stad in de Romeinse oudheid die verloren is gegaan tijdens de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 na Christus. Anders dan Pompeï werd Herculaneum niet bedolven onder as, stof en stenen, maar werd bedolven door een hete gloedwolk. Deze modderstroom gevuld met lava, rotsen en as deed er ongeveer vier minuten over om de stad, die zeven kilometer verder lag te bereiken. Hierdoor wist een groot deel van de bevolking op tijd weg te komen, degene die dat niet lukte kwamen samen in de boothuizen, waar hun stoffelijke resten nu nog steeds te zien. De hele stad die ooit aan zee lag, werd bedekt onder een laag lava van ongeveer twintig meter en zorgde ervoor dat Herculaneum niet meer aan zee lag. De stad werd herontdekt in het begin van de achttiende eeuw en sindsdien is de archeologische vindplaats. Bijzonder in Herculaneum is het feit dat bij het merendeel van de huizen de bovenverdieping bewaard is gebleven. Zo krijg je een goed en compleet beeld hoe een Romeins huis in de eerste eeuw na Christus er uit moet hebben gezien. Net als in Pompeï zijn de meeste beelden en fresco’s niet meer op deze plaats te vinden, maar worden tentoongesteld in Nationaal Archeologisch museum van Napels. Wil je echt alles te weten komen over deze bijzondere inschrijving op de Werelderfgoedlijst van de Unesco, dan is het aan te raden het Herculaneum met een gids te bezoeken. Een bezoek aan het Herculaneum vanuit de Amalfikust is goed te combineren met een bezienswaardigheid in de omgeving.

Vesuvius

De Vesuvius is een actieve vulkaan iets ten zuidoosten van de stad Napels. De laatste uitbarsting van de vulkaan vond plaats in 1944, maar de bekendste is de uitbarsting in het jaar 79 toen Romeinse steden Pompeï en Herculaneum onder de as en het steenpuin verdwenen. Nu is de vulkaan een populaire toeristische bezienswaardigheid, die jaarlijks door honderdduizenden toeristen wordt bezocht. Je kunt dit doen onder begeleiding van een gids, die je onderweg alles over het ontstaan van de vulkaan en zijn lugubere geschiedenis zal vertellen. Het is ook mogelijk om zonder begeleiding de vulkaan te beklimmen. Je gaat eerst met een bus of je eigen auto naar de parkeerplaats om vervolgens het laatste deel naar de krater van de vulkaan naar boven te lopen. Dit is een behoorlijk pittige wandeling, maar het uitzicht onderweg maakt veel goed. Eenmaal boven kom je uit bij de krater waar op verschillende plaats rook uit de grond komt. Vanuit de Amalfikust worden er verschillende dagtrips naar de Vesuvius georganiseerd, vaak ik combinatie met een bezoek aan Pompeï. Om de vulkaan te kunnen beklimmen moet je een entreeticket kopen.

Salerno

Salerno is een middelgrote stad even te zuidoosten van de Amalfikust. Het een minder bekende stad in de regio en dat is geheel onterecht. Anders dan het veel grotere Napels wordt Salerno nog niet overspoeld door toeristen, waardoor je er relaxed een stadswandeling kunt maken langs de verschillende bezienswaardigheden. Hoogtepunt vaan een bezoek aan Salerno is de Dom van Salerno en de bijbehorende crypte. De oudste delen van de dom stammen uit de elfde eeuw en het mozaïek boven de ingang uit de dertiende eeuw. De bronzen deuren uit Constantinopel en de crypte met daarin de relieken van de apostel Mattheus mag je zeker niet overslaan. Andere bezienswaardigheden in Salerno zijn Giardino delle Minerva, het uitzicht vanaf het Castello di Arechi en de smalle straatjes in de historische binnenstad. Vanaf de Amalfikust kun je vrij gemakkelijk met een veerdienst, bus of huurauto naar Salerno afreizen.

Koninklijk Paleis van Caserta

Het Paleis van Caserta is een voormalig buitenhuis van de Italiaanse koning bij de plaats Caserta. De bouw van dit enorme paleis startte in 1752 in opdracht van koning Karel VII van Napels, die al voor de oplevering van het paleis naar Spanje was vertrokken om daar gekroond te worden tot Karel III. Hierdoor werd zijn zoon koning Ferdinand IV de eerste bewoners van dit enorme paleis. Het is duidelijk te zien dat het paleis geïnspireerd is op Versailles en het koninklijkpaleis van Madrid, maar moest ook deze laten verbleken. Het heeft een keer zoveel stijlkamers versierd met meubels en fresco’s als Versailles en heeft een landgoed van 120 hectare. Het Paleis van Caserta is het grootste deel van het jaar geopend voor publiek, dit om het onderhoud van het paleis te betalen, maar wordt ook gebruikt voor andere doeleinden gebruikt en is dan gesloten voor publiek. Het is verstandig om vooraf goed te controleren of het Paleis van Caserta tijdens je geplande bezoek daadwerkelijk open is. Het is een dagexcursie die goed te doen is vanaf de Amalfikust, zonder vertragingen is het iets meer dan een uur rijden, maar aangezien de kans op files groot is kun je beter van ritje van ongeveer twee uur uitgaan.

Ischia

Ischia is een eiland voor de kust van Napels in de Baai van Napels, het eiland heeft verdeeld over een aantal kleinere dorpje ongeveer zestigduizend inwoners. Ischia is een opvallend groen eiland, dit heeft alles te maken de relatief hoge neerslagcijfers op het eiland, de bijnaam van Ischia is dan ook “Het Groene Eiland”. In het oostelijke deel van het eiland ligt de hoofdplaats Ischia, dat uit twee delen bestaat, een ouder hoger gelegen deel Ischia Ponte, vernoemd naar de oude houten brug en het nieuwere Ischia Porto. Dit levendige deel van het eiland staat bekend om zijn terrassen, winkeltjes en restaurants. Van oudsher is het eiland Ischia bekend vanwege de modderbaden, de modder op Ischia zou een helende werking hebben voor reumapatiënten. Het eiland is een leuk alternatief voor het soms erg drukke Capri, wil je wel de authentieke sfeer van een Italiaans eiland proeven. ,aar heb je geen zin om naar het mondaine Capri te gaan dan is Ischia een aanrader. Hoogtepunten van een bezoek aan het eiland zijn Forio, het pittoreske vissersdorp Sant’Angelo, de warmwaterbronnen, de botanische tuinen van Giardini la Mortella en het Castello Aragonese. Het populairste strand van het eiland is Spaggia dei Maronti.

Paestum

Paestum is een historische Griekse stad, die in de oudheid deel uitmaakte van Magna Graecia en oorspronkelijk bekend stond onder zijn Griekse naam Poseidonia. Deze gebieden zijn in de zevende eeuw voor Christus gekoloniseerd door de Grieken, die hiermee een belangrijke culturele stempel achterlieten. Tegenwoordig is het een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Italië. De stad kende zijn hoogtijdagen in de zesde en vijfde eeuw voor Christus. In deze periode werden de beroemde tempels van Paestum gebouwd. Vanaf de vierde eeuw voor Christus krijgen lokale volken er de macht en in 273 voor Christus wordt de stad ingenomen door de Romeinen. In de eeuwen die volgende raakte de stad steeds verder in verval en werd in de negende eeuw na Christus zelfs helemaal verlaten. De ruïnes werden in de achttiende eeuw herontdekt en groeide uit tot een van de drukstbezochte toeristische trekpleister in Campania. Sinds 1998 is het tempelcomplex zelfs terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De hoogtepunten van een bezoek aan Paestum zijn de Basilica, de Tempel van Poseidon, De Tempel van Athene en de Tombe van Tuffatore. Deze tombe staat bekend om zijn uitstekend bewaard gebleven beschilderingen, vooral de kleuren zijn ongewoon goed voor een dergelijk oud kunstwerk. Paestum is te vinden op iets meer dan een uur rijden van de Amalfikust.

Museo Archeologico Nazionale di Napoli

Het Nationaal Archeologisch museum van Napels is een van de belangrijkste in zijn soorrt ter wereld. Het museum is gevestigd in een gebouw dat oorspronkelijk werd gebouwd in het begin van de zeventiende eeuw om de universiteit van Napels te huisvesten, maar al sinds het einde van de achttiende eeuw is er een museum te vinden. Vanaf 1822 werden er de eerste vondsten van Pompeï getoond en nu is het hele museum gewijd aan oudheden. Op de begane grond wordt het beeld gedomineerd door de Farnese collectie. Deze collectie bestaat uit enkele van de beroemdste beelden uit de Romeinse oudheid, met als hoogtepunt de Hercules Farnese en de Farnesische stier. Een ander beroemd beeld wat onderdeel is van deze collectie is de Atlas van Farnese.

De bovenste twee verdiepingen van het museum zijn gewijd aan Pompeï en het Herculaneum. De belangrijkste vondsten die op deze twee archeologische vindplaatsen zijn gedaan, zijn nu in dit museum te vinden. Zalen vol met puntgave fresco’s, mozaïeken en bronzen beelden. Neem ook een kijkje in de Gabinetto Segreto, in deze “geheime ruimtes” worden de erotische getinte mozaïeken, gebruiksvoorwerpen en beelden getoond die gevonden zijn.

Procida

Procida is een eiland voor de kust van Napels, in de Baai van Napels en maakt onderdeel uit van het grootstedelijk gebied van de stad. Om op het eiland te komen zal je gebruik moeten maken van een veerdienst. Deze vertrekken meerdere malen er dag vanaf het Italiaanse vaste land of het eiland Ischia. Anders dan de meeste eilanden in de directe omgeving van de Amalfikust en Napels is Procida niet overgenomen door de jetset, maar leeft op het eiland nog de herinnering van het authentieke Italiaanse leven. Door de geringe grote van het eiland is er weinig gemotoriseerd verkeer, wat dit gevoel verder versterkt. Tijdens een bezoek aan Procida mag je het hoogste punt van het eiland, de Terra Murata. Op de top vind je de abdij van San Michele. De twee belangrijkste en leukste dorpjes van het eiland zijn Marina della Corricella en Sancio Cattolico. Vergeet tijdens een diner of lunch niet de baba al Limoncello te proeven. Deze koekjes gedrenkt in limoncello zijn de specialiteit van het eiland.