Dorpen

Langs de Amalfikust liggen verschillende bijzondere dorpen en prachtige stadjes. Het merendeel van deze plaatsen zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot populaire toeristische bestemmingen. De plaatsen Positano, Amalfi en Ravello zijn de drukstbezochte dorpen aan de Amalfikust. De bussen met toeristen rijden er af en aan, de terrassen zijn er vol en de winkelstraten zijn gezellig druk. Toch zijn er langs de kust van Amalfi ook verschillende dorpen te vinden die nog niet echt ontdekt zijn door het grote publiek. Je kunt er nog een glimp kunt opvangen van hoe deze dorpen er ooit moeten hebben uitgezien. De dorpen en plaatsen langs de Amalfikust horen tot de mooiste van Italië. De weg tussen de plaatsen is misschien nog wel mooier, de gehele Amalfikust is niet voor niets opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Amalfi

Amalfi is het mooiste en drukstbezochte dorp van de Amalfikust. Officieel is het een stadje, maar met slechts vijfduizend inwoners voelt het eerder aan als een groot dorp. Amalfi was vroeger de hoofdstad van de Republiek Amalfi, een republiek die ooit een van de machtigste zeevarende naties van het huidige Italië was. In deze periode was het een rijkste en meest florerende plaatsen in dit deel van Europa, enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden in Amalfi zijn in deze periode gebouwd. De mooiste bezienswaardigheid van het dorp is de Duomo di Amalfi, deze prachtige kathedraal is gebouwd in de negende eeuw na Christus en gewijd aan de apostel Andreas. In de crypte van de kathedraal liggen de resten van deze heilige
Het historische centrum van Amalfi bestaat hoofdzakelijk uit leuke winkelstraatjes, gezellige pleinen en boulevard langs het strand. De straten zijn bijna het gehele jaar gevuld met toeristen die genieten van alles van Amalfi te bieden heeft.

Atrani

Atrani is een van de mooiste dorpen aan de Amalfikust. Het is te vinden direct naast het stadje Amalfi. In tegenstelling tot Amalfi wordt Atrani nog niet overlopen door toeristen en kun je er nog redelijk ongestoord rondlopen. Het dorp bestaat uit een plein, een hoofdstraat en een wirwar van kleine steegjes. Voor het dorp ligt een prachtig strand waar je op warme dagen heerlijk kunt genieten van de Italiaanse zon. Het strand en het dorp worden van elkaar gescheiden door de doorgaande weg die langs de hele Amalfikust loopt. Gelukkig ligt deze weg wat hoger zodat je er in het dorp of op het strand geen last van hebt. Door de arcades van het viaduct loop je vanaf het strand het dorp binnen. Je komt dan gelijk uit op het centrale plein van Atrani. Vanaf het plein kun je de trappen naar de kerk nemen, verdwalen in de steegjes van het dorp of de hoofdweg volgen. Vanaf Atrani loopt een mooi voetpad naar Amalfi. Vanaf dit pad kun je naar het centrum van Amalfi lopen of naar de hoger gelegen begraafplaats waar je een van de mooiste uitzichten op Amalfi vindt.

Positano

Het dorp Positano is een van de mooiste en drukstbezochte dorpen aan de Amalfikust. We brachten tijdens onze rondreis aan de Amalfikust tweemaal een bezoek aan de Positano. De eerste maal deden we dat over het water. We namen vanuit Amalfi de boot en kwamen aan in de haven van Postitano. Vanaf het water heb je misschien wel het allermooiste uitzicht op dit bijzondere dorpje. De felgekleurde huisjes steken af tegen de groene flanken van de rotskust van Amalfi. Kom je vanaf het water Positano binnen dan loop je via de haven gelijk naar het strand van het dorp. Het strand van Positano is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het dorp. Vanaf het strand kijk je uit over de prachtige gekleurde huizen van het dorp. De bekendste foto’s van het dorp zijn vanaf deze plaats genomen.
Kom je via de weg het dorp binnen dan zal je ergens aan de rand van het dorp een plaats voor je auto moeten vinden of gebruikmaken van de bijzonder dure parkeergarages in Positano. Eenmaal geparkeerd volg je de weg naar beneden om uiteindelijk in de steile smalle straatjes en trappen die het centrum van Positano vormen uit te komen. Het hele centrum van het dorp bestaat uit souvenirwinkeltjes, restaurants en galeries. Volg je de weg verder naar beneden dan kom je bij de duomo van Positano en uiteindelijk op het strand.

Ravello

Ravello is een van de mooiste en meest geliefde dorpen aan de Amalfikust. Het dorp ligt hoog boven de andere dorpen aan de Amalfikust en je hebt er daardoor je een prachtig uitzicht over een groot deel van de Amalfikust. Het mooiste uitzicht heb je vanaf Villa Cimbrone. In de oude villa is tegenwoordig een prachtig hotel te vinden. Ben je geen gast van het hotel dan kun je tegen betaling een bezoek brengen aan de tuinen. Helemaal achter in de tuin vind je een plateau met een fantastisch uitzicht.
Een andere populaire bezienswaardigheid in het dorp is villa Rufolo. In deze villa zou Wagner inspiratie op hebben gedaan voor zijn Opera Parsifal. Lopend door het dorp kom je allerlei leuke terrassen en winkeltjes tegen. Op het plein voor de kerk heb je een leuk uitzicht op de kerk en het tegenovergelegen dorp Scala. Ook de kerk van Ravello is het bezoeken waard. De prachtige bronzen deuren en preekstoel uit de dertiende behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden

Scala

Het dorpje Scala is te vinden recht tegenover Ravello. Het dorp kijkt uit over de Amalfikust en heeft het mooiste uitzicht op Ravello. Toch hoort Scala niet tot de bekendste dorpen aan de Amalfikust. Dit is vreemd, want het dorp heeft bijna net zoveel te bieden als de meeste dorpen en heeft als bijkomend voordeel dat het er nog niet al e druk is met toeristen. De belangrijkste bezienswaardigheid in het dorp is de Duomo of San Lorenzo. Deze kerk is te vinden in het hart van het dorp. Volgens sommige bronnen zou Scala het oudste dorp aan de Amalfikust zijn. Bij opgravingen in de buurt van Scala zou het dorp al in de vierde eeuw gesticht zijn door de Romeinen, jammer genoeg is daar in het dorp niets meer van terug te zien.
Ben je in Scala dan is het een aanrader om te gaan eten bij La Margherita. Vanaf het terras van dit hotel-restaurant heb je het mooiste uitzicht op Ravello. Vanaf Scale heb je een prachtige wandeling die via vele honderden trappen naar het dorpje Amalfi leidt.

Furore

Furore is een klein dorp aan de Amalfikust. Over het dorp wordt vaak gezegd dat het een dorp is dat niet echt bestaat. Dit komt voornamelijk omdat belangrijke kenmerken van een dorp in Furore ontbreken. Denk hierbij aan een centraal plein of een centrum. Furore bestaat hoofdzakelijk uit kleine huisjes die gebouwd zijn tegen de steile kliffen van de Amalfikust. Volg je deze kleine weggetjes naar dan kom je langs prachtige wijngaarden en olijvenbomen. Om bij het strand uit te komen moet je tweehonderd treden afdalen die uitgehakt zijn in de rotsen. Eenmaal op het strand aangekomen zie je prachtig gerestaureerde vissershuisjes en heb je een prachtig uitzicht op Amalfikust en het viaduct dat over de klif loopt. Ieder jaar in juli worden er vanaf deze brug duikwedstrijden gehouden.

Praiano

Het dorpje Praiano is van oorsprong een klein vissersdorpje dat te vinden is tussen Positano en Conca dei Marini. Onderweg van Praiano naar Positano kom je het mooiste stuk van de Amalfikust tegen. De prachtige vergezichten op de ruige rotskust van Amalfi is uniek. Jammer genoeg zijn er op dit deel van de doorgaande weg weinig plaatsen te vinden waar je even rustig kunt stoppen om een foto te nemen. Praiano staat bekend om zijn prachtige kerken met keramieken daken. Deze prachtige kerken hebben ervoor gezorgd dat steeds meer toeristen hun weg naar Praiano weten te vinden. Vanaf deze kerkjes die kun je via smalle straatjes en trappen neer de Marina die Praia lopen, het populairste strand van het dorp.

Conca dei Marini

Conca dei Marini is een klein dorp aan de Amalfikust, niet ver van Praiano. Het dorp staat bekend om zijn smaragdgroene grotten en als de geboorteplaats van de sfogliatella. De Grotta dello Smeraldo horen tot de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden aan de Amalfikust. Wil je de grotten bezoeken, dan doe je er goed aan om op voorhand je kaartje te kopen of op tijd richting de grotten te gaan. De grotten kunnen uitsluitend per boot bezocht worden.
Het dorp dank zijn bekendheid voornamelijk aan het sfogliatella deeg. Deze zoete lekkernij vindt zijn oorsprong in Conca dei Marini en is vanuit Napels over de hele wereld verspreidt. Het bijzondere deeg, dat in het Engels lobster tail genoemd wordt, bestaat uit tientallen dunne lagen en is gevuld met ricotta, amandelen en gesuikerde citroen.

Minori

Het dorpje Minori is een van de oudste dorpen van de Amalfikust. Opgravingen hebben aangetoond dat de eerste permanente bewoning er al voor onze jaartelling plaatsvond. De opgravingen rondom Villa Romana Marittima kunnen bezocht worden. Bij de villa zijn enkele oude fresco’s en mozaïeken uit de eerste eeuw na Christus te zien. Een ander bijzonder detail van de villa zijn het zwembad en de baden die gevuld werden door een riviertje in de buurt van de villa.
Minori staat bekend als het culinaire hoogtepunt van de Amalfikust. Al in de achttiende eeuw stond het dorp bekend om zijn pastafabrieken. Nog steeds zou de pasta uit Minori tot de beste ter wereld behoren. Gelukkig zijn er voldoende restaurants te vinden in het dorp waar je alom geprezen pasta kunt proeven.
Vanaf het dorp Ravello heb je een prachtig uitzicht over Minori en de kustlijn rondom het dorp.

Maiori

Maiori is een klein dorp in het oostelijke deel van de Amalfikust. Met iets meer de vijfduizend inwoners is het een van de grotere dorpen. Maiori heeft een ferryhaven en het merendeel van de toeristen die een bezoek brengen aan het dorp komen over het water. Met deze ferry kun je ook een bezoek brengen aan andere dorpen in de omgeving zoals Minori, Amalfi, Positano en het eiland Capri.
Maiori is bij toeristen vooral populair vanwege zijn prachtige zandstranden en zijn gezellige boulevard. Belangrijkste bezienswaardigheden in het dorp zijn Chiesa Santa Maria a Mare, Castello San Nicola de Thoro-Plano en de ruïne van het Benedictijnerklooster.

Cetara

Cetara is een klein oud vissersdorpje dat te vinden is tussen Vierti sul Mare en Maiori. Net als alle dorpen aan de Amalfikust bestaat het dorp uit kleine gekleurde huisjes die in een smalle kloof tegen de berg zijn aangebouwd. In tegensteling tot de andere dorpen langs deze kust is niet het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten, maar de visserij. Hierdoor staat Cetara bekend als een van de meest authentieke Amalfidorpen. De vraag is natuurlijk hoe lang zal dat nog zo blijven. In het dorp komen steeds meer restaurants die zich op toeristen richten en zijn steeds meer souvenirwinkels te vinden. Belangrijkste bezienswaardigheden van Cetara zijn een oude verdedigingstoren uit de zestiende eeuw en het klooster uit de zeventiende eeuw.

Vietri sal Mare

Vietri sal Mare is de meest oostelijk gelegen dorp aan de Amalfikust. Na Vietri sal Mare houdt de Amalfikust op. Het dorpje staat voornamelijk bekend als het keramiekdorp van de Amalfikust. Al in de zeventiende eeuw was het keramiek uit Vietri sal Mare geleifd in heel Europa. Voornamelijk de keramieken tegels met religieuze beschilderingen waren populair. Op plaatsen in het dorp vind je nu nog keramiek terug. Zo kom je bij de verschillende woonhuizen prachtige tegeltjes tegen en is de koepel van de San Giovannikerk gemaakt van keramieken dakpannen. Wil je alles weten over de keramiek uit Vietri sal Mare breng dan zeker een bezoek aan het Keramiekmuseum.