Bezienswaardigheden van de Amalfikust

De Amalfikust is een van de populairste en drukstbezochte delen van Italië, jaarlijks komen er honderdduizenden toeristen uit de hele wereld naar de kustreek, om de bijzonder baaien en dorpen met eigen ogen te zien. Toch is het opvallend hoe weinig echte bezienswaardigheden er langs de Amalfikust te vinden zijn, natuurlijk is ieder dorp een bezienswaardigheid op zich, maar grote musea of grote toeristische trekpleister kom je er niet tegen. In de direct omgeving van de Amalfikust is er meer dan genoeg te vinden om je enkele weken bezig te houden. Zo ligt op rijafstand van de Amalfikust Pompeï, de Vesuvius, Napels, Pasteum en kun je met de boot naar het eiland Capri. Ondanks het ontbreken van deze echte bezienswaardigheden staan de toeristen tijdens het seizoen in de rij om de schitterende dorpen van de Amalfi te mogen ontdekken. Wie goed kijk komt wel enkele bezienswaardigheden tegen die zeker een bezoekje waard zijn, de belangrijkste en in onze ogen bezoekwaardige hebben in deze lijst opgenomen.

Villa Rufolo

Villa Rufolo is een middeleeuwse villa in het dorpje Ravello. De villa is gebouwd door de familie Rufolo in de dertiende eeuw, indertijd een van de rijkste en machtigste families van de regio. Het landgoed strekte zich uit over de steile hellingen van het dorp. Nadat Ravello en de rest van Amalfi aan macht en zijn dominantie verloor op de zeeën van Italië kwam de villa in vergetelheid en raakte het tot een ruïne. In de negentiende eeuw werd de villa gekocht door een Schot, die het complex in ere herstelde en nog veel groter herbouwde, maar wel in stijl met het oorspronkelijk ontwerp. Hij liet een entreepoort in originele stijl bouwen en legde tuinen aan in de Engelse stijl. De belangrijkste architectonische aanpassing is de toren. Deze toren doet nu dienst als uitkijkpunt en kan bezocht worden. In de toren kom je een klein museum tegen over de geschiedenis van de villa.
Vanaf verschillende plaatsen in de tuin van Villa Rufolo vind je prachtige uitzichten over de Amalfikust en de Baai van Salerno. Leuke wetenswaardigheid is dat Richard Wagner ooit te gast was in de villa en er zijn inspiratie heeft opgedaan voor zijn opera Parsifal. Ook D.H. Lawrence raakte er geïnspireerd en schreef er een deel van zijn boek Lady Chatterley’s Lover.

Duomo di Ravello

De Duomo di Ravello is de centrale domkerk van Ravello uit de elfde eeuw. De kerk is gewijd aan de patroonheilige van de stad San Pantaleone, bij ons beter bekend als Pantaleon van Nicomedia. In de kerk wordt als relikwie het bloed van deze heilige bewaard. Volgens de legende wordt dit bloed ieder tijdens de feestdag van San Pantaleone weer vloeibaar. Een van de meest bijzondere facetten van de Duomo di Ravello, zijn de bronzen deuren uit de twaalfde eeuw. De bronzen deuren zijn versierd met zeventwintig panelen die een verhaal uit de bijbel vertellen. Het overgrote deel van het interieur van de kerk stamt uit de achttiende eeuw, de uitzondering hierop zijn de marmeren spreekstoelen uit de twaalfde en dertiende eeuw. De Duomo di Ravello staat midden op het enige echte open plein van het dorp. Rondom de Duomo di Ravello zijn gezellige terrassen en verschillende winkeltjes te vinden. Vanaf het plein heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en het dorpje Scala.

Valle delle Ferriere

Wie tijdens een vakantie aan de Amalfikust even van de drukte wil ontsnappen kan ervoor kiezen om een prachtige wandeling te maken door het Riserva Statale Valle delle Ferriere. Dit achterland van de Amalfikust kenmerkt zich door zijn zeer groene karakter en de vele watervallen die er te vinden zijn. Er loopt een vaste wandeling door het gebied, die je vanaf verschillende plaatsen aan de Amalfikust kunt oppikken. De plaats waar je start bepaald voor een deel de zwaarte van je tocht. Hoe lager je start, hoe zwaarder de wandeling zal zijn. Voordeel is wel dat als je in Amalfi zelf start, je uiteindelijk weet in het naastgelegen Atrani zal uitkomen. Wie liever helemaal geen trappen opklimt kan er ook voor kiezen om vanuit Scala terug te lopen naar Amalfi, onderweg daal honderden trappen. Loop je langs de gewone weg dan kom je af en toe wat stevige klimmetjes tegen, maar word je met regelmaat getrakteerd op prachtige uitzichten. Onderweg kom je langs verschillende dorpen, valleien, citroenbomen en watervallen.

Emerald Grotto

De Emerald Grotto is een grot aan de Amalfikust bij het laatsje Conca dei Marini. Het is van de drukstbezochte bezienswaardigheden langs de Amalfikust. Op sommige dagen staat het kleine parkeerterrein helemaal vol met grote bussen en kunnen er lange wachtrijen staan. Anders dan bij de Blue Grotto op het eiland Capri, heeft de Emerald Grotto geen ingang vanaf zeeniveau. Door de afwezigheid van deze ingang is de grot lang onontdekt, pas in de jaren dertig van de vorige eeuw werd de grot ontdekt door een visser. Om in de “zaal” van de grot te komen moet je eerst met een lift naar zeeniveau om vervolgens met een bootje naar de zaal te varen. Net als de Blue Grotto worden de stalagmieten en stalactieten de grot verlicht door een smaragdengloed. Het zonlicht van buiten wordt door de blauwe zee en de algen weerkaatst en via de opening die iets onder zeeniveau nar binnengelaten. De Emerald Grotto is een leuk en goedkoper alternatief van de Blue Grotte en de uiteindelijke beleving is bijna hetzelfde. Op de onderstaande foto wordt niet de Emerald Grotto, maar de Blue Grotte op Capri getoond.

Duomo di Sant’Andrea

De Duomo di Sant’Andrea of de kathedraal van Amalfi, is zonder twijfel de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheid van het dorp Amalfi. Deze negende-eeuwse kathedraal is gewijd aan de apostel Andreas, waarvan de relieken in de catacomben van de kerk te vinden zijn. Deze werden na de vierde kruistocht naar Amalfi gebracht en herbegraven in de catacombe, war ze tot op de dag van vandaag vereerd worden. De Kathedraal van Amalfi is gebouwd op een nog oudere kerk, die weer op de resten van een Romeinse tempel was gebouwd. Door de eeuwen heen heeft de kerk meerder grote verbouwen gekend waardoor de binnenzijde een redelijk kakafonie van bouwstijlen is. Je herkent er Romaanse, Byzantijnse, gotische en barok en rococo-architectuur.

De huidige gevel is de laatste toevoeging, deze werd gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw, nadat de originele gevel was ingestort. Hoogtepunten zijn de bronzen deuren gesmeed in de elfde eeuw in het toenmalige Constantinopel en de naast gelegen kloostergang Ciostro del Paradiso uit de dertiende eeuw. Ook de opvallende toren van de kathedraal is uit de dertiende eeuw. De toren is versierd met arabeske vlechtbogen, die typisch waren voor deze periode. De Duomo di Sant’Andrea is te vinden midden op het centrale plein van Amalfi, vanaf de meeste terrasjes heb je er een prachtig uitzicht op. Mocht je de kathedraal willen bezoeken dan zal je eerst wat trappen moeten bedwingen. Deze trappen zijn tijdens de warme hete zomeravonden gevuld met toeristen.

Villa Cimbrone

Villa Cimbrone is een oude middeleeuwse villa in het dorpje Ravello. Om bij de villa te komen moet je vanaf de Duomo di Ravello links afslaan en helemaal doorlopen via de Via San Francesco tot het einde van het dorp. Dit pad neemt je mee langs smalle paadjes en de meest toeristische delen van het dorp. Als je eenmaal de entree hebt betaald kom je in een grote open tuin terecht die aanvoelt als een oase van rust. De villa zelf is tegenwoordig een hotel dat alleen toegankelijk is voor hotelgasten, het hotel is overigens wel een dikke tip om te overnachten tijdens je in Ravello.

De tuinen van Villa Cimbrone zijn wel geopend voor het publiek, je kunt er prachtige wandelingen maken door de rozentuin en een bezoek brengen aan de tempel van Bacchus. De tuinen zijn aangelegd in opdracht van de Engelsman Lord Grimthorpe. Hoogtepunt van een bezoek aan Villa Cimbrone is het Terrazzo dell’lnfinito. Helemaal aan het einde van de tuin bij de theekapel om je dit bijzondere terras met betoverend uitzicht tegen. Vanaf het terras, dat versierd is met Romeinse bustes kun je een groot deel van de Amalfikust overzien en in de verte zelfs de Paestumvallei zien liggen.

Museo della Carta

Het Museo della Carta is een klein, maar leerzaam museum aan de buitenrand van het dorp Amalfi. Op deze plaats vind je de Valle dei Mulini (het Dal van de Moles). Dit deel van de Amalfikust staat al eeuwenland bekend om zijn papierproductie en in het Museo della Carta kom je alles te weten over deze traditionele manier van papiernijverheid. Al vanaf de middeleeuwen wordt er in Amalfi papier geproduceerd. Dit gebeurt nu nog steeds op een ambachtelijke manier door met de hand te scheppen, te persen en te drogen. Anders dan op veel andere plaatsen in de wereld wordt er in Amalfi linnen of katoen aan het papier toegevoegd. Wil je zelf ook alles te weten komen over deze typische vorm van papierproductie, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan het Museo della Carta.

Museo della Ceramica

Het Museo della Ceramica in Vietri sal Mare is gevestigd in Villa Guariglia. In deze prachtige villa kom je alles te weten over de beroemde keramiek uit Vietri sal Mare. Leuke bijkomstigheid is dat het museum gratis bezocht kan worden. In de toren van de villa is een expositie te zien met stukken keramiek uit de zeventiende en achttiende eeuw. Deze belvedere geeft je tevens een prachtig uitzicht over de Golf van Salerno.